RSS

Mayakalenderen – vår tids mysterium

04 des
Innhold –
  • Mayakalenderen
  • Et astronomisk storår
  • De fire viktigste Kalenderne
  • Tun Uk – Månekalenderen
  • Månens betydning
  • Venus-syklusen
  • Kukulkanpyramiden – «El Castillo»
  • Spektakulær stjernehimmel i sommer
  • Livstreet
  • Den blå måne
  • Venus og Tyren
  • Kjente Profetier
  • The Orion Connection
  • Den 13. rune

Mayakalenderen varsler inngangen til en ny tid, eller overgangen til en ny syklus ved vintersolshverv. Den endelige syklus av kalenderens – 13. b’aktun – vil fullføres den 21.12.2012. Vi snakker da om fullførelsen av runden på en større syklus. Dette er på en måte det samme som når året vårt begynner på nytt nyttårsaften, bare at Mayaenes Long Count kalender regner i adskillig større intervaller.

F.eks bruker jorden ca 26 000 år på å rotere rundt sin egen akse. Dette kalles et astronomisk storår. En Mayansk «Haab» er ca 5200 år og det går fem slike soler på 26 000 år. Planetene bruker også større omløpstid en f.eks månen.

Dessverre har mediene vært fokusert på dommedagsprofetier som har dukket opp rundt kalenderen, og ikke som Mayaene selv påpeker, hva det egentlig handler om. Dette fratar oss en viktig milepæl og mulighet for å kunne bruke dette til noe posetivt. Nullpunktet i mayakalenderen synes å være et bedre tidspunkt for en «ny tid» enn Ground Zero som innledet ti år med terror.

MAYAKALENDEREN
Maya CalendarsMayakalenderen er et system av 22 kalendere og almanakker som ble benyttet av mayasivilisasjonen. Mayaene var store astronomer med stor viten om kosmiske lover, firedimensjonell tid og dens årsakssammenheng. De hadde utrolig presise beregninger for sol og måneårene, formørkelser, eklipser og syklusene til de synlige planetene. For å forstå sin plass i universet og kunne si noe om skjebnen, nedtegnet mayaene derfor alt i matematisk og symbolsk form. Grunnlaget var en gammel langtidskalender fra mayaenes forfedre, Olmekerne.

Mayafolket trodde at tiden gikk i ring, og at den dermed gjentok seg selv. Mayaene utviklet selv en rekke egne kalendere. Det merkverdig er at Mayaene, som manglet moderne måleutstyr, klarte å gjøre svært nøyaktige observasjoner og utregninger av tiden og planetenes posisjoner. Mayaene var også klar over årets lengde og trengte ikke å bruke skuddår.

DE FIRE VIKTIGSTE KALENDERNE

HAABSOLKALENDEREN er en solenergikalender som består av 18 måneder. En 365-dagers kalender med 20 dager i hver måned og en periode på 5 dager ved utgangen av året, kjent som «Wayeb». Haab er for alt som har noe å gjøre med årstidene (som såing og høsting). Denne solkalenderen henger sammen med en egen månekalender.

Måne solkalender

Høyre og Venstre hjernehalvdel
Solkalenderen «Tzolkin» er for (Thinking) og Månekalenderen «Tun Uc» for (Feeling) Dette forbinder vi med de to hjernehalvdelene – det maskuline og det feminine prinsipp.Tallene 9 og 13 representerer Sol og Måne. Et barn blir til i 9 av årets 13 måneder. Legg merke til at skille mellom sol og måneåret er nøyaktig 360 dager, eller grader. 5 dager pluss blir solåret og 5 dager minus måneåret. Et naturlig skille.

TUN UK – MÅNEKALENDEREN
Måne kalenderen som heter Tun – Uc, har en 28 dagers syklus som speiler kvinnens månedlige syklus. Denne syklus brytes ned til 4 mindre sykluser av 7 dager hver.

Dagene i uken er angitt med de sju fargene i regnbuen. Den første dagen i uken starter med rød, den andre dagen er oransje, den tredje dagen er gul, den fjerde dagen er grønn, den femte dagen er blå, er den sjette dagen indigo blå og den sjuende dagen er fiolett

Disse 4 mindre sykluser er igjen de 4 Måne faser vi kaller måneuret. Det har derfor vært mye snakk om å tilbakeinnføre en ny tretten måneders kalender av 28 dager i hver måned. Dette vil bringe oss mer i takt med naturens rytmer og sykluser fremfor våre stadig mer mekaniserte og automatiserte liv. Selv bibelen vitner om månen som en naturlig tidsmåler og ikke solen slik det er i dag. (Han skapte månen til å vise tidene, og solen, som vet når den skal gå ned.Sal 104,19)

Unionen av Sol & Måne blir regnet som en av de største hemmeligheter i den Hermetiske vitenskapen "Alkemi". Solen er forbundet med Gull og Månen med Sølv. Her er Pave Gregor den 13 sitt segl med St Peters nøkler i gull og sølv

Unionen av Sol & Måne blir regnet som en av de største hemmeligheter i den Hermetiske vitenskapen «Alkemi». Solen er forbundet med Gull og Månen med Sølv. Her er Pave Gregor den 13 sitt segl med St Peters nøkler i gull og sølv

TZOLK’IN kalles den hellige runden og er en 260-dagers Venus kalender. Ordet betyr å telle dager, Tzolk’in kalenderen kombinerer en syklus på tyve «hete» dager med en ny syklus på tretten tall; 260 unike dager. (En fødselssyklus er 260 dgr) Det vil si 20 × 13 = 260. Den ble brukt til å bestemme tidspunktet for religiøse og seremonielle begivenheter og for spådom. Hver påfølgende dag er nummerert fra 1 til 13 og deretter starter på nytt på dag 1. Separat fra dette er hver dag gitt et navn i rekkefølge med tilhørende Maya-hieroglyfer.

Hverken Tzolk’in eller Haab-kalendersystemet nummererte årene. Ettersom de to kalendere var basert på 260 dager og 365 dager. Hele syklusen ville gjenta seg akkurat hvert 52. Haab-år.

LONG COUNT KALENDEREN ble brukt til å kalkulere større tidsepoker, såkalte Baktuner. 1 baktun = 144.000 dager, eller 400 år. 13×400=5200 – 5×5200= 26 000 år

Syklusen til Mayaenes langtidskalender avsluttes ved vintersolshverv 21. desember 2012. Dvs at ved 21. desember 2012 Klokken 11:11 UTC vil den 13. baktun avsluttes og avløses av den 14. baktun. Det var pave Gregorius XIII som bestemte at året skulle begynne den 1 Januar, men vintersolshverv (Solsnu) 21 desember synes mer naturlig.

DET ASTRONOMISKE STORÅR
Det tar ca 26 000 år for jorden å rotere rundt sin egen akse, eller så lang tid tar det før polarstjernen er i zenit igjen. Dette kalles et astronomisk storår. Mayafolket mente de levde i den femte og siste verdenen i en slik 26000 års syklus (13X400/5X5200 år), og denne kalenderen varer frem til 21.12.2012. Kalenderrunden startet 11. august 3114 f.Kr. i den gregoriansk kalender eller 6. september 3113 f.Kr. i den julianske kalender.

VENUS SYKLUSEN
I løpet av sommeren har det vært en rekke sjeldne himmelfenomener, og en viktig begivenhet i Mayakalenderen var Venuspassasjen den 6 Juni. Det er vår tids sjeldneste begivenhet og en sannsynlig overgangsfase, eller «Portalen» til den nye tid. Dette skjer samtidig som månen ligger som et lys over skyttens hode.

Klikk for større bilde

Venus fortsetter så mot Tyrens venstre øye hvor den legger seg midt i øyegropen ved sommersolshvervet 21 Juni. ”Bulls Eye”. Dette skjer ved inngangen til, og i tvillingens tegn. Tvillingene er symbolisert ved tegnet for Phi 3.14 og er en portal π. I denne sammenheng kan det være interessant å ta med at Oksen eller Tyren er ”Alef” som er den første bokstav i det Hebraiske alfabetet.

Det spesielle med denne Venuspassasjen er at den opptrer to ganger på åtte år. Først den 8. Juni 2004 for så å ha et såkalt ”Midtpunkt” i 2008, og Venus er tilbake den 6 Juni 2012. (4+4 år). Alle tre begivenhetene skjer denne gang midt mellom tyrens horn.

The Great Bull of Heaven is linked with the end of each of the four ages; (the bull it is said) withdraws one of its hooves from the ground. When all are free the foundations of the world will be destroyed. Shiva’s ‘perfect horn’ is the crescent Moon. The first letter of the Hebrew alphabet. ‘aleph, which means “bull”, is the symbol of the moon in its first week and also the name of the sign of the zodiac where the moon’s mansions begin’ Kilde

Venuspentagrammet 2004 – 2012

På denne runden ”tegner” planeten visstnok et stort pentagram på stjernehimmelen. Den forrige ble kalt morgenstjernen da Pentagrammet peker med spissen opp. Denne gangen peker pentagrammet med spissen ned, og dette tegnet kaller Mayaene for ”Vepsen”.

Dette skal være noe av årsaken til de negative varsler som har fulgt denne kalenderen, og i tillegg til alle tegn i tiden som klimavarsler, finanskrise, terror, virus, naturkatastrofer og lignende er det jo alltids en mulighet for at noen skarpsynte har kunne forutse store omveltninger i vår tid. Både på det psykologiske og det fysologiske plan.

Venussyklusen var spesielt viktig fordi mayaene trodde den var forbundet med krig og brukte venussyklusen til guddommelige kroninger og krig. Mayaherskere planla å begynne kriger når Venus steg. Venus var et astronomisk objekt av størst interesse for mayaene. De ofret også mennesker i venussyklusen. Pythagoras kalte Venus «Sol Alter», den annen sol.

Venuspassasjer oppstår i sykluser på 243 år med det nåværende mønsteret for passasjer som er parvise passasjer med åtte års mellomrom i intervaller på rundt 105,5 år eller 121,5 år.

De foregående par av passasjer oppstod i desember 1874 og i desember 1882; det følgende paret vil oppstå i desember 2117 og desember 2125. Historiske passasjer av Venus var viktige fordi de tillot mayaprestene og astronomer å direkte bestemme størrelsen på den astronomiske enheten, og dermed størrelen på solsystemet. Dresdenkodeks er en almanakk som viser hele syklusen av Venus.

Venuspentagrammet på himmelen var kjent av Babylonerne. Ammi-saduqas Venus-tavler, datert 1581 f.Kr., inneholder observasjoner av babylonske astrologer. Den refererer til Venus som Nin-dar-an-na, eller «den lyse dronningen av himmelen».

Romerne utpekte morgenaspektet av Venus som Lucifer, bokstavelig «lysbringeren», og aftenaspektet som Vesper. (The wasp, Vesper, Vepsen..)

Solveyg Schafferer skriver; Den mest kjente gudinnen fra Sumer og Babylon er Inanna / Ishtar. Hun var den store mor. Hun ble kalt “Hierodule of Heaven” eller “det helliges tjenerinne” og kjærlighetspoesien som forbinder henne med det hellige bryllup er rikt dokumentert. (ibid, s. 197) Hun var “himmeldronning” med navn som ‘”lysende stjerne” og “det store lys”. Hennes viktigste bilder var månen og Venus,- morgen og aftenstjernen. Den ble tegnet som en rosett eller stjerne med åtte spisser.

Kukulkanpyramiden «El Castillo

Kukulkanpyramiden, også kjent som Kukulkantempelet og «El Castillo», er et pyramideformet byggverk i den mayiske ruinbyen Chichen Itza i Yucatán i Mexico. Pyramiden er stedets mest kjente bygg, og dominerer den sentrale plassen. Den ble bygd av itza-mayaene på 1100-tallet i den mye eldre byen Chichen Itza, som stammer fra 500-tallet.

Kukulkanpyramiden

Pyramidens tilknytning til tiden og kalenderen
Pyramiden har 91 trinn på hver av de 4 sidene, noe som utgjør 364 trinn i alt. Toppstenen gir nummeret 365. Pyramiden har 4 sider av 13 nivåer. 4×13 = 52, samme antall uker i året.

Byggverket form som en trappetrinnspyramide med ni nivåer, fire fasader, hver av dem med en trapp i sentrum, og en plattform på toppen, hvor det befinner seg et tempel. Pyramiden ble brukt til tilbedelse av guden Kukulkan, hvis navn betyr «Den fjærkledde slangen», hvilket er grunnen til en rekke slangemotiver i dekorasjonen. Den er også dekorert med symboler som viser til de viktigste tallene i de tre mayakalenderne Haab, Tzolkin og kalenderhjulet.

Pyramiden er konstruert slik at den markerer jevndøgnene. De to dagene i året som har like mye natt som dag. På disse dagene lager sola et bilde av en stor slange som ser ut til å bevege seg nedover pyramiden.

1776 var ikke bare året da uavhengighets-erklæringen til USA ble undertegnet, men var også et spesielt år i Mayakalenderen. Akkurat som den siste katun i det store året er “katun 2012», er den første katun i syklusen på 13 “katun 1776″. Så 1776 er det nederste nivået av pyramiden, der datoen faktisk er skrevet – toppen av pyramiden er derfor 2012

Spektakulær stjernehimmel i sommer

Denne sommeren var det mange spesielle og sjeldne fenomener på stjernehimmelen, og som viser at 2012 er spesiell i forhold til den berømte Mayakalenderen.

Jeg vil begynne med Solformørkelsen den 21 Mai og opptakten til måneformørkelsen den 4 juni, – og den sjeldne Venuspassasjen 6 juni, men ting starter tidligere. Supermåner i både Mars og Mai er verdt å nevne. Fenomenet, «supermåne», skyldes at månens omløpsbane rundt jorda er elliptisk og ikke sirkulær. Det betyr at den har ett punkt hvor den er aller nærmest jorda, og ett hvor den er lengst unna. Dette kalles henholdsvis perihel og aphel.

Natt til 21. mai 2012 inntraff en liten midnattssolformørkelse i Nord-Norge og på Svalbard. Dette er den andre midnattssolformørkelsen i Norge på ett år. Dette er ern sjelden begivenhet da planetene ligger på rekke og rad i opptakten til vår tids mest sjeldne himmelfenomen.

Under opptakten til solformørkelsen kommer planetene på rekke og rad.

Først gjør Venus gjør en merkelig retrograd ved Tyrens horn den den 8 Mai og går tilbake i sin bane, utrolig rart egentlig. Det er som å se en Racing bane og hvor en av bilene plutselig snur og begynner å kjøtre motsatt vei.

Planeten snur plutselig og begynner å gå tilbake samme vei den kom. Der krysser den Merkur ved overgangen fra 1-2 juni og går foran solen like over Tyrens hode og midt mellom hornene.

Månen tar igjen Uranus, Merkur og Jupiter før den går foran solen den 21. Venus ligger da ved Tyrens horn. Merkur tar igjen Jupiter og passerer den mellom 21 og 22 Mai før Merkur tar igjen solen like ved Tyrens tinning. Månen legger seg som et lys i Orions fakkek/klubbe og lyser opp stjernehimmelen den 23 Mai. Planeten fortsetter så videre i strak linje og tar igjen Venus den 1 Juni. Den 4 Juni er det fullmåne og kl 13.13 Norsk tid.en liten måneformørkelse som ikke er synlig fra Norge.

Verdenstreet Yggdrasil av Oluf Olufsen Bagge

LIVSTREET
Hebreernes hellige alfabetet har tilknytning til Livets tre, deres versjon av “verdens treet” som er felles for alle mytologi systemer, og som står på midtpunktet i verden og universet – noe som gir en anker-punkt for kosmos. Det hebraiske Tree of Life representerer faktisk kosmos akkurat som hos mayaene.

DEN BLÅ MÅNE
Angående Mayakalenderen er det også snakk om en portal dette året og man finner måneden August spesielt interessant fordi den 13 August 3113 før Kristus, skal denne siste runden av en 5200 års syklus ha startet ved det dem kalte Venus fødsel. Alt går i syklusene fødsel, død, fødsel. Denne syklusen slutter etter sigende den 12.21.2012August starter med å kalles den blå måne. Dette skyldes at det er to fullmåner i en og samme måned. Den 07 August befinner Jupiter seg ved roten av Tyrens venstre horn. Venus befinner seg midt i sentrum av Orions fakkel som Orions lys. Merkur ved enden av krepsens venstre fot

Den 13 August klokken 10:30 gjentar dette seg ved at månen legger seg akkurat i fakkelens sentrum og er Orions lys. Denne gangen ligger planetene i linje etterhverandre. Det begynner med Jupiter i mellom Tyrens horn, etterfulgt av månen som lyser opp Orions fakkel. Senere på kvelden rundt klokka 22 setter Castor det høyre kneet på en ball som inneholder månen og Venus i ett. De ligger så tett at det ser ut som en ball. Det ser også ut som om Løven sparker fotball med Solen. Dagen etter på samme tid treffer månen Pollux høyre kne. (Forts)

KJENTE PROFETIER

  • Puebloindianerne , ved Speaking Wind sier følgende: den endelige rensingen av jorden startet i juni 1998 – 23.12.2012 er første dag i den femte verden.
  • Inkaprofetiene sier at inkakalenderen slutter i 2013 da en ”enorm magnetisk asteroide” vil passere nær jorden, med etterfølgende naturkatastrofer
  • Legende: Zulu-sjaman Credo Mutwa forteller en legende – fra 1999: den store stjernen kalt Mu-sho-sho-no-no, kommer til å vise seg snart – den store stjernen vil vende tilbake i den røde oksens år 2012.
  • Også Maorifolket på New Zealand har en legende om at menneskeheten vil bli knust av himmelen og jorden fordi vi er for opptatt av krig og konflikter til å legge merke til hva som skjer. Dette sies å skje i 2012 da sløret mellom de materielle og de åndelige plan vil oppløses.
  • Senecafolket: Bestefar Moses Shongo – forutsa en renselsesperiode som ledet fram til 2012 da jorden vil rense seg med start i 1987
  • Don Alejandro Cirilo Perez Oblaj, som er leder av mayaenes National Council of Elders, har sete i Guatamala sier : jorden vil passere midten av en magnetisk akse den aktuelle datoen, noe som gjør at jorden blir mørklagt av en stor sky i mange timer. ”Jorden vil gå inn i en annen tidsalder, og når det skjer, vil det bli store og alvorlige hendelser som jordskjelv. Det vil bli en periode med store muligheter for endring for de som velger en åndelig vei.
  • Maya-azteker-sjaman Quetza-SHA, 1991, sa at jorden allerede er i en endringsprosess som vil lede il ett nytt folks inntreden i 2012: Kilde

THE ORION CONNECTION
Mye tyder på at Mayapyramidene og kalenderne har forgreininger til Egypt og Giza

The Golden Gate is at the point where the ecliptic (dotted line) crosses the Milky Way, just near Galactic Centre (GC); the part of the sky which was of great interest to the Mayan people. At the other end of the Milky Way, the Silver Gate is above Orion, at the centre of the Duat; the Egyptian Netherworld which was represented on the ground in the Giza area.

The ancient Greeks, who received much of their knowledge from Egypt, believed that souls reside in the Milky Way between incarnations, and that there are 2 “gates” on the Milky Way. These are the Silver Gate of Gemini, through which souls descend to earth, and the Golden Gate of Sagittarius, through which souls ascend. Other versions say the souls of men can ascend by either gate, but that the Silver Gate leads to reincarnation and the ancestors, and the Golden Gate leads beyond reincarnation. The Golden Gate is also that through which the Gods descend.

The Silver Gate is just above the “hand” of Orion, who the Egyptians associated with Osiris, and they depicted him holding a star in his hand. In the Orion Mystery, Bauval & Gilbert presumed this to be the star Aldebaran. Now, Gilbert has found that the Egyptian word for star, s’ba, also means “door”, so Osiris is holding a Star-Gate. In some depictions, Osiris is holding an ankh towards the gate, so this must be the key which unlocks the star-gate. – Gilbert

DEN 13 RUNE

Mayakalenderen nullstilles eller begynner på ny nå ved enden av 13 baktun. Den glyph som representerer både starten og slutten av Aztec kalenderen er kjent som “13 Cane”, og symboliserer døden av en syklus, etterfulgt av fødselen av en annen – Alfa og Omega. Dette er omentrent det samme som den 13. rune – kalt “Eiwaz” – betyr i det nordeuropeiske mythos.

Det representerer balansepunkt mellom lys og mørke, den kreative kraften og den destruktive kraft, eller himmelen og underverdenen. Det er for Alfa og Omega på samme tid. Det betyr døden, men også betyr evig liv. I den tradisjonelle tarot stokken, er det trettende kortet døden. Det representerer ikke bare død, men gjenfødelse og fornyelse.

“It is interesting to note that although the 13th rune was the central rune in the oldest runic alphabet, and the symbol around which all the others were ordered; by the time the second runic alphabet emerged, the “Eiwaz” rune was absent. What this seems to indicate is that even in very ancient times, this symbol so representative of the world-view central to Northern European thought had vanished due to the fact that the idea it represented had also been lost.

This idea seems to constitute some ancient understanding of Hermetic thought. Of course, the idea didn’t simply disappear, it was kept alive by certain initiates who preserved and passed down the secrets of an esoteric tradition.

Perhaps this is why the number 13 has always been associated with magic and the occult, and why it is a number perceived to possess some mysterious yet tangible power. It is an emblem of a secret knowledge, a knowledge which does indeed confer power upon those conversant with it. It is a knowledge that religious orthodoxies have long feared and tried to suppress. 13 may be perceived as unlucky to those who fear the secret gnosis it represents, but for adherents of that gnosis it is (as it always was), a sacred number” kilde

Kilder

 
Legg igjen en kommentar

Skrevet av den desember 4, 2012 i Uncategorized

 

Stikkord: , , , , , , ,

Legg igjen en kommentar